Zdrowe alternatywy dla zwykłego, białego cukru
Cukier to obecnie składnik, który występuje niemal w każdych rodzajach produktów. Jeszcze nie tak dawno na sklepowych półkach dostępny był tylko cukier biały buraczany, w pełni rafinowany, brązowy a także cukier puder używany najczęściej do słodkich wypieków. Obecnie na rynku i w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kilka rodzajów cukru i naturalnych słodzików, które stanowić mogą zdrową alternatywę dla zwykłego cukru a także są odpowiednie dla osób, które chcą stracić na wadze. Do najpopularniejszych, zdrowych zamienników możemy zaliczyć: cukier brzozowy(ksylitol), cukier kokosowy, erytrol i stewie. My postaramy się przybliżyć ich wartości odżywcze, żebyście mogli sami dokonać właściwego wyboru.
Ksylitol - skuteczny środek słodzący
Zacznijmy od (już dość popularnego) ksylitolu, znanego również jako cukier brzozowy. Ksylitol to słodki produkt mogący zastąpić zwykły cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie zwiększając ryzyka wystąpienia cukrzycy. Kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo niższą niż cukru białego – niemal o 40% mniejszą. Najwartościowszą zaletą ksylitolu jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Wynika to z faktu, iż jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę. Warto podkreślić, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń. Ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i innym chorobom zębów i dziąseł ponieważ szybko przywraca właściwe pH śliny i hamuje rozmnażanie się bakterii. Wszystko to sprawia, iż polecany jest wszystkim z zaburzeniami tolerancji glukozy oraz osobom pragnącym zredukować masę ciała .
Poznajmy cukier kokosowy
Mniej popularny, co nie znaczy, że nie znany jest cukier kokosowy, który uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. Cukier kokosowy często wynoszony jest pod niebiosa ze względu na bogactwo minerałów zawarte w pąkach palmy, szczególnie potasu. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. Cukier kokosowy wygląda i smakuje podobnie do cukru trzcinowego. Ma lekki posmak kokosowy i karmelowy, który doceniany jest przez smakoszy kawy i deserów. Warto podkreślić, że cukier kokosowy może być odrobinę lepszy dla zdrowia niż biały cukier, ale absolutnie nie można go uznać za zdrowy zamiennik cukru.
Czym w ogóle jest erytrol?
Erytrol, to naturalny, niskokaloryczny cukier o delikatnym, słodkim smaku, który idealnie nadaje się jako słodzik ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Erytrol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy). Erytrol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie. Dzięki temu praktycznie nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego. W związku z tym, że erytrol jest niemalże tak samo słodki jak cukier stołowy, z powodzeniem może być dodawany do kawy, herbaty czy domowych wypieków.
Stewia - naturalna słodycz
Ostatnia będzie stewia, pochodzenia roślinnego, zdecydowanie zdrowsza od cukru i innych słodzików syntetycznych. Stewia może być nawet 300-krotnie słodsza od cukru ale jej słodycz charakteryzuje się specyficzną, goryczą – dlatego nie wszystkim może odpowiadać jej smak. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Ponadto badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzyc ze względu na to, że jest praktycznie bezkaloryczna i posiada też zerowy indeks glikemiczny. Co ważne! Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi. Składnikami, które odpowiadają za słodki smak stewii są związki nazywane glikozydami. W stewii występują naturalnie takie glikozydy jak stewiozyd i rebaudiozyd.
Zdrowy wybór
Bez względu na to jaki cukier wybierzecie warto pamiętać, że cukier może być nie tylko słodki, ale i wartościowy. A każda nadmierna ilość cukru w organizmie negatywnie wpływa na nasze zdrowie i sylwetkę, powodując odkładanie się tkanki tłuszczowej. Najpierw dotyczy to ciała i sylwetki - prowadząc do otyłości. Następnie tkanka odkłada się w narządach wewnętrznych, głównie w nerkach i sercu. Konsekwencją tego jest szereg tzw. chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, podwyższonego cholesterolu czy zawału mięśnia sercowego – to tylko niektóre z nich. To tylko kilka przykładów dla których warto sięgnąć po zdrowy cukier, który będąc źródłem witamin i składników mineralnych, jest dobrym rozwiązaniem dla osób nie wyobrażających sobie życia bez odrobiny słodyczy.